Когато карам пил – правни разпоредби по света

Шофирането в нетрезво състояние е основен грях на пътя! Всички много добре знаем опасността от него, били сме свидетели на резултатите от него, но все пак не всеки осъзнава тежестта му.
В някои страни още в училище се споменава за нередността и опасността от пиенето и карането. Слушали сме статистически данни, били сме предупреждавани и т.н., знаем че е нередно и все пак го правим.
Най-лошото е, че хората, които пият и карат често остават безнаказани. Те или са избеганли или за тях законите не важат.

don't drink and driveВ Съединените щати, наказанието за шофиране в нетрезво състояние зависи от няколко фактора, включително и в кой щат е нарушен закона. За всички 50 щата важи условието да не се шофира с над 0.08 промила, но някои са стегнали правилата до 0.05 промила алкохол в кръвта. В някои щати дори е назаконно да държиш отворена бутилка в колата си, докато шофираш. В повечето щати за последващото наказание се взима под внимание нивото на интоксикация и предишни престъпления на пътя. Въз основа на тези фактори, някои хора отиват в затвора, някои губят права за шофиране, други получават сериозни глоби.

Някои страни са по-снисходителни спрямо САЩ, но повечето норми и закони значително си приличат.
В Автралия опитните шофьори имат право да карат с до 0.05 промила, а начинаещите с до 0.02 промила ниво на алкохол в кръвта. Наказанията са подобни на тези в щатите.

Във Франция, шофирането в нетрезво състояние, се наказва от глоба на стойност $ 1000, лишаване от свобода за срок от 1 година, както и изземване правото за шофиране за срок от 3 години.
Във Финландия и Швеция пияните шофьори автоматично отиват в затвора за период от 1 година и са подложени на тежък физически труд. При повторно неспазване на законите – губят правото си да шофират завинаги!
В Южна Африка, шофирането под въздействието на алкохола води до десет години лишаване от свобода или $ 10000 глоба, в някои случаи и двете.
В Канада първото нарушаване на закона води до глоба от $ 600 и лишаване от право за шофиране за 1 година. Повторно провинение води до дву-седмичен затвор и лишаване от право за шофиране за 2 година.
В Англия, пиян шофьор плаща глоба от $ 250, прекарва години в затвора, а след това губи правото си за шофиране за една година.

Не карай пил! Обади се на drink and drive!Някои държави са по-изобретателни в опитите си да държат пияните извън пътя.
Турция, например, се наказват пияните шофьори, като ги извеждат на 20 мили извън града си и ги оставят да се прибират пеша, с полицейски ескорт.
В Полша пияните шофьори отиват в затвора и плащат глоби. Някои са задължени да посещават и политически лекции. Там нямаш право да шофираш изобщо, ако си употребявал алкохол.
В Коста Рика незабавно се отнема регистрационния номера от автомобилите на пияните шофьори.

Шофиране в нетрезво състояние може да струва много пари, да отнема свобода, както и да коства живота на много хора. В нашия свят, при толкова много алтернативи и наказания, шофиране в нетрезво състояние няма място. Вместо да карате пили, просто вземете автобус, такси, дринк енд драйв услуга или нещо друго.

 

This entry was posted in Blog, drink and drive, Закони, правилници and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>