Лято, пътища, автомобили

0 Comments

Отпускарският сезон е в разгара си, а високите температури плътно го следват. Август е най-натовареният месец от цялото лято. Тогава към морето и планините пътуват най-много хора, пътищата са най-натоварени, а горещините ни пречат да мислим.

Лято, пътища, автомобили

Макар дългоочакваната почивка да тропа на вратата ни, бързайте – бавно, за да й отворите. Освен с най-многото пътуващи месец Август се свързва и с най-честите ПТП-а по пътищата на България. Това не е изненадващо, имайки предвид, че бързащите се изнервят поради натоварените пътища и допъскат грешки. Тировете и другите товарни камиони са опасни елементи на пътя, безпризорните животни и волните коне – също, а некомпетентните шофьори основна причина за притеснение.

Всяко следващо поколение на ново и на ново изпробва краткосрочните си умения, когато дойде лятото. Защо не се учи от грешките на предишното? Не само лятото, но и покрай абитуриентските балове грешките на некадърни млади шофьори дават своето отражение в черните хроники. Изглежда никои не се учи от грешките на другите … че и от свойте рядко се случва.

Грозна статистика!

Трафикът по големите градове (далеч от българското черноморие) е намалял драстично. Отливът на маси се забелязва по междуградските пътища за сметка на ненатоварените градски такива. Особено видна е разликата в столицата. Повечето студенти и ученици от провинцията са си заминали за родните места, улиците са сравнително „проходими”, а трафикът в пиковите часове – поносим.

Много колоездачи са се осмелили да настъпят асфалтираните участъци, което обърква движението, но то е за добро – все някога и нашите шофьори трябва да се научат да пазят и другите участници в движението. След като с мотористите това беше трудна задача, дано колоездачите имат този късмет! Няма да коментираме липсата на велосипедни алеи, за да се улесни и дефинира движението по пътищата, защото тогава трябва да поговорим и за майките с детски колички, на които никак не им е лесно.

Успокоение може да търсим в държави като Испания, Италия … Гърция, където макар определените правила хаусът е наличен по всяко време (в големите градове, разбира се).

Лято, пътища, автомобили… Поради намалелия трафик, в София например, по пътищата са излезнали да се учат множество начинаещи шофьори, което трябва да ни държи винаги нащрек. Не винаги ние отговаряме за случващото се на пътя. Понякга другите участници ни намесват в непредвидени ситуации.

Не предизвиквайте съдбата карайки пил. Дори да сте най-добрият шофьор, при един инцидент на пътя, виновен е употребилия алкохол. Не говотим за крайности, но каквото и да е, последващите разправии, негатични емоции, финансови разходи и т.н. са неприятни неща. Затова не карайте пил, а се обадете на момчетата от Zavedenia Drink and Drive, за да закарат Вас, Вашите приятели и близки и Вашия автомобил безпроблемно у дома. Дори при спокойно движение по градските улици в малките часове на нощта, сигурност никога няма.