Шофиране в нетрезво състояние

0 Comments

don't drink and driveЗаконите във Великобритания са особено безкомпромисни. На първо време, ако бъдете засечен пил, ще изчакате 1 година преди да се качите зад волана отново и лишени от 5000 паунда. Това важи в случаите, когато НЕ сте предизвикали пътно транспортно произшествие. В България сме били свидетели на такива наказания, които Ви лишават от шофьорска книжка за 2 месеца, а глобите започват от 200 лв.
При възникнал инцидент във Великобритания може да бъдете изпратен в затвора за около 6 месеца. Ако нарушите правилата за втори път (за период от 10 години), ще бъдете лишен от шофьорки права за минимум 3 години.

При такива сериозни мерки малцина са „нахални” на пътя. Повечето хора разчитат на градския транспорт, а ако живеят далеч или се прибират, когато няма такъв, се уговарят с човек, който да ги закара. В България, в София за тази услуга може да разчитате на момчетата от Zavedenia Drink and Drive.
Разбира се, ако използвате градски трансорт трбява да знаете, че пианстването там също е незаконно и подлежи на санкции.

Дори малките количества алкохол оказват влияние върху преценката и реакциите на шофьора. Затова вероятността да бъдете заподозрян и проверен с дрегер е голяма. Ако не издържите теста, във Великобритания, ще бъдете арестувани и заведение до най-близкото управление. Ако сте на границата може да изисквате кръвен тест с по-голяма точност. Ако сте замесен в инцидент на пътя, тестът за алкохол е задължителен. Независимо дали сте виновен или не, ако надвишавате допустимите граници на алкохолно съдържание в организма, ще трябва да поемете вината. Най-честите проверки за алкохол са по време на празниците и всеки полицай има право да спре дадена кола само за такава проба на шофьора.