Шофиране под въздействие на опиати: Великобритания

0 Comments

Шофиране под въздействие на алкохола

Във Великобритания, както и в България е допустимо да шофираш след употреба на минимална доза алкохол. Законовата рамка в Англия, Уелс и Северна Ирландия за шофиране е 80 милиграма алкохол на 100 милилитра кръв или 35 микрограма алкохол на 100 милилитра дъх, а в Шотландия ограничението е 50 милиграма алкохол на 100 милилитра кръв или 22 микрограма алкохол в 100 милилитра издишан въздух.

Няма начин да разберете колко можете да пиете и да останете под лимита, тъй като това може да зависи от вашето тегло, възраст, метаболизъм, количество на приетата храна, която сте изяли и други фактори.

Невъзможно е бързо да изхвърлите алкохола от тялото си, винаги отнема време. Душ, чаша кафе или други начини за „отрезвяване“ може да ви накарат да се почувствате по-добре, но няма да премахнат алкохола от тялото ви.

Ако сте били навън и пиете, все още може да бъдете повлияни от алкохола на следващия ден и може да загубите книжката си, ако шофирате и все още сте над законовия лимит.

Алкохолът влияе на всеки по различен начин и всяко количество може да наруши способността ви да шофирате. Единственият безопасен вариант е да избягвате напълно алкохола, ако шофирате, тъй като дори „само едно питие“ може да ви постави над лимита.

Ако шофирате, изобщо не пийте алкохол.

 

Шофиране под въздействие на наркотици

Престъпление е да шофирате с някое от 17 контролирани лекарства/наркотици над определено ниво в кръвта. Това включва незаконни и законно предписани такива.

Лимитът, определен за всеки наркотик, е различен, а за незаконните наркотици лимитът е изключително нисък ( не е нула, за да се изключи случайно излагане, но клони към нула).

Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт, ако не сте сигурни дали лекарството, отпускано с рецепта или лекарство без рецепта, ще повлияе на способността Ви да шофирате.

 

Рискове и физически ефекти

Най-големият риск, който поемате, когато шофирате под въздействието на алкохол или наркотици, е рискът от причиняване на ИНЦИДЕНТ / КАТАСТРОФА..

Шофирането под въздействието на алкохол или наркотици е изключително опасно и може да повлияе на шофирането ви по много начини. Ето и най-честите такива:

 • способност за преценка на скоростта и разстоянието;
 • умения за реакция и координация;
 • замъглено или нарушено зрение;
 • сънливост;
 • агресия;
 • непостоянно поведение;
 • пристъпи на паника и параноя;
 • халюцинации;
 • гадене;
 • световъртеж;
 • треперене;

Алкохолът и наркотиците също могат да създадат фалшива увереност, която може да доведе до повишаване на рисковото поведение, което излага живота ви и живота на другите около вас в опасност.

Наказания / Санкции

Ако се установи, че сте превишили лимита за шофиране в нетрезво състояние и/или шофирате, докато сте увредени от наркотици, можете да получите:

 • криминално досие;
 • максимално наказание от шест месеца затвор;
 • неограничена глоба;
 • автоматична забрана за шофиране от най-малко една година (три години, ако сте осъждан два пъти за 10 години);

Други проблеми, с които може да се сблъскате може да са: отказ от издаване на нова шофьорска книжка, повишена застрахователна премия и други.

Ако шофьор убие някого, докато е бил под въздействието на алкохол, той може да бъде обвинен в причиняване на смърт поради непредпазливост, докато е бил под въздействието на алкохол или наркотици (раздел 3A от Закона за движение по пътищата от 1988 г. (изменен от Закона за движение по пътищата от 1991 г., раздел 3)). Максималното наказание за такова престъплението, извършено след 28 юни 2022 г. е доживотен затвор!

Изводът е ясен: помислете два пъти преди да се качите зад волана, след употреба на алкохол и/или наркотици! Не рискувайте целия си живот и живота на другите, заради грешна преценка. Има редица алтернативи за придвижване, вместо с личния си автомобил. Възползвайте се от тях, ще Ви спестят МНОГО.