Когато карам пил – правни разпоредби по света

0 Comments

Шофирането в нетрезво състояние е основен грях на пътя!

Всички много добре знаем опасността от него, били сме свидетели на резултатите от него, но все пак не всеки осъзнава тежестта му.
В някои страни още в училище се споменава за нередността и опасността от пиенето и карането. Слушали сме статистически данни, били сме предупреждавани и т.н., знаем че е нередно и все пак го правим.
Най-лошото е, че хората, които пият и карат често остават безнаказани. Те или са избеганли или за тях законите не важат. Когато карам пил …

don't drink and driveВ Съединените щати, наказанието за шофиране в нетрезво състояние зависи от няколко фактора, включително и в кой щат е нарушен закона. За всички 50 щата важи условието да не се шофира с над 0.08 промила, но някои са стегнали правилата до 0.05 промила алкохол в кръвта.

В някои щати дори е назаконно да държиш отворена бутилка в колата си, докато шофираш. В повечето щати за последващото наказание се взима под внимание нивото на интоксикация и предишни престъпления на пътя. Въз основа на тези фактори, някои хора отиват в затвора, някои губят права за шофиране, други получават сериозни глоби.

Някои страни са по-снисходителни спрямо САЩ, но повечето норми и закони значително си приличат.

В Автралия опитните шофьори имат право да карат с до 0.05 промила, а начинаещите с до 0.02 промила ниво на алкохол в кръвта. Наказанията са подобни на тези в щатите.

Във Франция, шофирането в нетрезво състояние, се наказва от глоба на стойност $ 1000, лишаване от свобода за срок от 1 година, както и изземване правото за шофиране за срок от 3 години. Когато карам пил …

Във Финландия и Швеция пияните шофьори автоматично отиват в затвора за период от 1 година и са подложени на тежък физически труд. При повторно неспазване на законите – губят правото си да шофират завинаги!
В Южна Африка, шофирането под въздействието на алкохола води до десет години лишаване от свобода или $ 10000 глоба, в някои случаи и двете.

В Канада първото нарушаване на закона води до глоба от $ 600 и лишаване от право за шофиране за 1 година. Повторно провинение води до дву-седмичен затвор и лишаване от право за шофиране за 2 година.
В Англия, пиян шофьор плаща глоба от $ 250, прекарва години в затвора, а след това губи правото си за шофиране за една година.

Обади се на drink and drive! Когато карам пилНякои държави са по-изобретателни в опитите си да държат пияните извън пътя.
Турция, например, се наказват пияните шофьори, като ги извеждат на 20 мили извън града си и ги оставят да се прибират пеша, с полицейски ескорт.

В Полша пияните шофьори отиват в затвора и плащат глоби. Някои са задължени да посещават и политически лекции. Там нямаш право да шофираш изобщо, ако си употребявал алкохол.

В Коста Рика незабавно се отнема регистрационния номера от автомобилите на пияните шофьори.

Шофиране в нетрезво състояние може да струва много пари, да отнема свобода, както и да коства живота на много хора.

В нашия свят, при толкова много алтернативи и наказания, шофиране в нетрезво състояние няма място. Вместо да карате пили, просто вземете автобус, такси, дринк енд драйв услуга или нещо друго.